specialist in Japanese Meiji Ornamental Textiles
specialist in Japanese Meiji Ornamental Textiles

collection

Japanese silk Artworks

The Meiji-era (1868-1912) has produced some of the best works of silk Art ever made.

With the opening of Japan’s borders, its arts and crafts quickly became very popular in the West, triggering Japonism and consequently Art Nouveau. 

Among these works, Ornamental Textiles were greatly appreciated due to the highest degree of craftsmanship. 

Naturalism and realism played an important role in the intricate designs and with a little light these works really come alive. 

Japanese silk works of Art won many prizes in the Great World Exhibitions and were a beloved Imperial gift.  

Gallery Talking Pieces is specialised in Japanese embroidery, yuzen cut-velvet, raised padded silk figures and tapestry. 

We buy, sell, and restore - together with an international team of specialists. We aim for museum quality preservation.
Licht op Zijde
schilderen met naald en draad in de Meiji periode

gallery Talking Pieces toonde in 2018 voor het eerst de collectie Licht op Zijde - schilderen met naald en draad in de Meiji periode.
Japanse meesterborduurders bezaten de kunst om met de glans van zijde elementen uit de natuur tot leven te brengen. Vacht en veren bijvoorbeeld kregen een levendige driedimensionale indruk. Beweeg je je ervoor langs, dan voltrekt zich een illusie van diepgang door het veranderende licht op de oppervlakte. Het resultaat is werkelijk schitterend en onvergelijkbaar. 
Deze collectie is nu alleen op afspraak te bezoeken.

In de 19e eeuw opende Japan de grenzen naar de buitenwereld na eeuwen van bijna volledige afsluiting.
Als laatkomer bij de mondiale industrialisering probeerde Japan zich als cultureel ontwikkeld land te tonen aan de wereld via de Wereldtentoonstellingen.
Zij toonden hun traditionele ambachten als kunst en bleven daarin innoveren. Dat werd zeer populair en vormde een bron van inspiratie bij onze kunstenaars, critici en het publiek. Van Gogh bijvoorbeeld sprak met lof over Japanse prenten en schilderde er een aantal in zijn schilderijen.
Japanse goederen en kunstobjecten overspoelden het Westen, er ontstond een ware Japanrage. Vanuit dit 'Japonisme' is ons westerse 'Art Nouveau' ontstaan.

Lakwerk, prenten, keramiek, metaalwerk, email en textiele kunstobjecten maakten diepe indruk.
In de collectie Licht op Zijde tonen we de laatste groep: 'schilderijen' met een prachtige levendigheid, waarbij alleen bij nadere inspectie te zien is dat het om borduurwerk gaat.
Ook gesneden fluweel Yuzen schilderijen maakten indruk. Hierbij is de stof opgebouwd uit door zijde omwikkelde draden die plaatselijk met scherpe mesjes losgesneden werden tot fluweel om een effect van diepte te creëren.

Helaas is deze kunst de afgelopen eeuw in de vergetelheid geraakt. Veel is vergaan of verscholen geraakt onder een laag stof. 
Nu staat het gelukkig in hernieuwde belangstelling en met deze expositie kan het verhaal weer verteld worden.
Een verhaal van historie, uitmuntende kunstnijverheid en bijzondere schoonheid.

Deze collectie bevat onder andere ingelijste borduurwerken en schilderingen van naturalistische aard, plus een aantal kamerschermen en wandkleden.

/ top collection Japanese Meiji antique silk embroideries needlework pictures, Yuzen-dye cut-velvet & chirimen silk paintings / Top-Kollektion Japanische Meiji Seidenstickereien / Japanse Meiji periode antieke zijde borduurwerken schilderijen / shishu